Skip to content

Fun Maths Party Questions Activity and Game for Teenagers

August 16, 2013

Fun maths party questions activity and game for teenagers – perfect ice-breaker for dinner parties

Main aim: A different sort of fun activity for teenagers. This maths quiz contains problem-solving and numeracy questions that challenges teenage and adult minds during family get-togethers, family reunions, dinner parties, and any other casual occasions. They are not too difficult such that the fun aspect of the activity is reduced.

Details

  • Name: Fun Maths Party Questions Activity and Game
  • Type: Fun activities for teenagers
  • Participants: Best in small groups
  • Duration: For as along as required
  • Preparation: None
  • Materials: Pen and paper for all participants – optional

Instructions

  • The party host asks the questions from the list below.
  • The groups must answer each question within a 20 seconds time limit.
  • Each group that gets the right answer within the time limit scores a point.
  • The group with the most points wins the game.

List of questions

  1. A pizzeria sells pizzas in half-slices, with each pizza having 8 slices altogether. If the pizzeria 37 half-slices of pizza during lunch, how many pizzas will the pizzeria need? Answer: 9 1/4 pizzas
  2. Which of the following are prime numbers?  411, 421, 431, 441, 451, 461, 471, 482, 492 Answer: 421, 431, 461
  3. If an A4 sheet of paper is rolled up horizontally, and another A4 sheet of paper is rolled up vertically, which one will hold the most dried pasta? Answer: a short squat tube (horizontal) holds more pasta than a long thin tube (vertical)
  4. Which is the odd one out? 20, 15, 24, 25 Answer: 25
  5. What is 14 plus 1 multiplied by 8 minus 2 in brackets and multiplied by 9? [Graphic representation: 14 + 1 x (8 – 2) x 9] Answer: 51

Other questions if you have time

  1. What two consecutive numbers multiplied together give a product of 272? Answer: 16, 17
  2. Which shape does not tessellate? Triangle, square, trapezium, hexagon, or pentagon? Answer: pentagon
  3. A sequence of numbers begins with 40, 80, 120, 160, and so on. Will the number 2140 be in the sequence? Answer: No, as 2140 cannot be divided by 40.
  4. Amy needs to work out how much two apples and one orange cost. Which information does Amy not need to work out the problem? (A) Oranges cost 30 cents more than apples, (B) Apples cost 50 cents each, (C) Amy has $2.35. Answer: C
  5. At a school outing, each student receives 3 sandwiches, 2 fruits, and 1 packet of chips. If there are 45 sandwichs altogether, how many chip packets are there? Answer: 15
  6. What is 60% of 450? Answer: 270
  7. What are the three prime numbers that make 385? Answer: 5, 7, 11

Rationale

This activity challenges teenagers, friends, and family within a fun and social environment. More similar questions may be created or formulated by the party host if necessary.